FAQ
Spørsmål vi ofte får
Studiotider
-
Når skal jeg møte opp i studio?
Alle våre studioer bestilles i 3,5-timers økter:
- økt 08:00-11:30
- økt 12:00-15:30
- økt 16:00-19:30
- økt 20:00-23:30
Grunnen til at det er 30 min mellom øktene er at vi skal ha tid til å vaske og desinfisere overflater, samt nullstille studioet til neste økt. Har du booket studiotid f.eks. 1200, betyr det også at din oppmøtetid er kl. 1200. Da har kundene som var før deg rukket å forlate studio, og vi har rukket å vaske og desinfisere overflater og mikrofoner. Har du booket studio i flere påfølgende økter, trenger du ikke å forlate studioet i halvtimen mellom øktene.
Planlegg aldri sendestart før en time etter at du har kommet inn i studio. Har du behov for flere gjennomganger / prøver bestill gjerne en økt til i forkant.
-
Kan man gjøre en test?
Hver bolk er satt til å vare i 3 ½ time. Innen denne tiden gjør vi det du ønsker. Om du ønsker å sette av tid til en test/prøver, gjør vi gjerne det. Men det er dessverre ikke mulig å bruke tid utover bolken(e) du har booket til test eller prøver.
-
Hvor lang bør en stream være?
Lengden påvirkes av innholdet; Tenker du på å lage en TV-sending er det ikke mange TV-programmer i dag som varer over en time. Husk at det kan være slitsomt å følge med på en dataskjerm i flere timer, så vi pleier å anbefale å kutte ned varigheten når man skal gjøre en digital sending.
Skal du derimot overføre et møte, der du kjenner ditt publikum og lar dem delta gjennom å la dem komme med innspill og spørsmål, eller kjører live avstemning, som du finner i vår interaktive landingsside, gjelder selvfølgelig ikke begrensningen over. Åpner du for å trekke inn live video fra andre deler av landet, eller flere deltakere fra en videokonferanse, gir det seerne større grunn til å holde seg unna «fjernkontrollen».
Om sendingen
-
Hvor bør jeg sende?
Det kommer helt an på hvem som er målgruppen din. Skal du snakke til alle, er det en selvfølge å tenke at sosiale medier er stedet å sende til. Skal du derimot snakke til dine kunder så kan det være en god ide å integrere sending inn på dine egne hjemmesider også.
Skal du derimot ha en sending som kun skal gå til en spesifikk gruppe mennesker. Anbefaler vi en landingsside med innlogging.
-
Hvordan kan jeg presentere på en mer spennende måte?
Planlegg for at du skal på tv. Forbered deg best mulig i forkant, kanskje du kan skrive et manus. Skal du bruke powerpoint i din streaming, lag den som du ville gjøre til et live arrangement, kun få punkter pr slide. Ikke skriv manuset ditt i powerpointen.
Skulle du ha behov for mer støtte og planlegging av sendingen, anbefaler vi at du enten kan ta kontakt med oss.post@streamingsenter.no så kan vi sette deg i kontakt med flinke folk innen dette fagområdet. Ellers har de fleste eventbyråer kunnskapsrike og erfarne medarbeidere som kan hjelpe deg i denne prosessen.
-
Må jeg sende det som spilles inn direkte ut på nettet? Altså må det gå live?
Nei, det må du jo selvfølgelig ikke. Vi skjønner at det kan være skummelt å gjøre ting på direkten. Derfor kan vi selvfølgelig gjøre dette som et opptak hvor det også vil være mulig å gjøre stopp og ta ting på nytt. Et opptak kan også redigeres og fargejusteres før det publiseres.
-
Kan jeg bruke musikk i mine sendinger?
Sender du på Facebook eller Youtube, kan streamingen din stoppes uten forvarsel om du bruker kopibeskyttet musikk. Bruker du våre landingssider, er du selv ansvarlig for nødvendig avtale med TONO, vi kan også hjelpe til med å skaffe Royalty fri musikk som kan brukes.
Bekledning og sminke
-
Må jeg ha noen spesielle klær?
- Unngå stripete klær, disse kan gi en moirée effekt på kamera.
- Hvis du skal i vårt minste studio som er et grønnskjermstudio må du unngå grønne klær, programvaren fjerner alt som er grønt i bildet.
- Velg gjerne klær du føler deg behagelig i og som fungerer fint uansett om du står eller sitter.
- Det lønner seg å ha en plass å kunne oppebvare den trådløse mikrofonsenderen. Dette kan være en innerlomme eller et belte. Kommer du i kjole, ta gjerne med et belte som passer.
- Unngå stripete klær, disse kan gi en moirée effekt på kamera.
-
Trenger jeg noe spesiell sminke?
Et TV-studio har ganske andre lysforhold enn man er vant til i det vanlige liv, og det kraftige studiolyset kan raskt gjøre at man ser litt blek og blank ut i huden. Om man ønsker et proft helhetsinntrykk på sendingen så kan vi tilby sminkørtjenester både for menn og kvinner. Her kommer en proff sminkør med alt av utstyr og sørger for at dere tar dere best mulig ut på sendingen.
Produksjonsflyt
-
Ansvarsfordeling
Når dere booker studio hos oss tar vi ansvar for den tekniske gjennomføringen og alt som ligger rundt det.
Planleggingen og gjennomføringen av logistikken rundt mennesker, innhold og kjøreplan har dere i utgangspunktet selv ansvar for. Om dere ønsker støtte rundt produksjon og organisering av innhold, eller praktisk hjelp til logistikken rundt selve gjennomføringen av sendingen så kan vi hjelpe dere med å leie inn dyktige personer til det.
-
Studiosetting
Våre studioer kommer med et standardoppsett, med stoler og bord som er tilpasset lyssettingen i studio. Det er mulig å endre dette men det må gjøres innenfor booket tid.
Innhold til sendingen
-
Bakgrunner og stillbilder
I studio Large er det en LED skjerm i 16:9 format fra gulv til tak. I studio Medium er det 3 stk 75” skjermer som tilsammen danner et 16:9 bilde. Disse er ypperlig til å legge inn bakgrunner for sendingen, husk at flaten er stor så om man bruker en farge som er heldekkende vil den “smitte” over i lyset på de som presenterer. Bakgrunnene her kan leveres som både stillbilder og video loops (gjentagende videofil). Husk også her at bevegelsen ikke må være for stor da det vil ta mye oppmerksomhet fra talentene i studio.
Leveringsformat:
Stillbilder - PNG/Jpeg 1920x1080px
Video - Apple prores 1080@50P / MP4 1080@50P
-
Farge/animasjon på LED-striper
I både studio Large og Medium er det LED striper som man kan legge farger eller enkle animasjoner på. Det er 6 striper i høyden, ønsker man forskjellige farger på dem kan man levere et bilde i 16:9 format delt i seks med ønsket farge. Tilsvarende kan man også gjøre med animasjoner.
Leveringsformat:
RGB verdier
Stillbilder - PNG 1920x1080px
Video - Apple prores 1080@50P / MP4 1080@50P
-
Powerpoint og keynote
Det er veldig fint å ta inn en presentasjon om man har noe man skal presentere, tenk her som når man lager presentasjoner til scene eller møterom at de skal være så enkle som mulig. Vi kan både legge inn presentasjonen som en butterfly (bilde i bilde) eller på skjerm i studio som man står foran og presenterer mer som en nyhetssending. Vi anbefaler sterkt det sistnevnte det får et mer helhetlig og penere uttrykk.
Leveringsformat: Powerpoint / Keynote
NB vi ønsker ikke prezi eller google presentasjon.
Tips til presentasjoner:
- Unngå mange detaljerte slides, det er bedre med færre slides med lite tekst. Husk at presentasjonen er ikke manuset ditt, men noe som skal forsterke budskapet ditt. Trenger du notater så legg de som speaker notes, du får disse på en monitor hvis du ønsker det.
- Ikke ha linker som skal følges i presentasjonen din, skal du spille av innhold fra en ekstern side(som feks. youtube) må dette lastes ned og oversendes oss.
- Du kan gjerne gi oss videoer som separate filer fremfor å ha de i presentasjonen din.
- Veldig ofte skal presentasjonen legges inn som en butterfly (se eksempel under), da trenger vi at dere sender oss et bakgrunnsbilde.
- Hvis dere bruker vår interaktive landingsside så trenger vi også et bakgrunnsbilde til den samt logo med gjennomsiktig bakgrunn.
-
VB (Video)
VB står for VideoBånd, det er noen år siden vi spilte av videobånd, men videofil fungerer veldig fint.
Vi får de aller fleste videoer til å spille uten noe problem, men for de som ønsker en dypere teknisk beskrivelse finner dere det her:
Filen leveres UTEN sort foran og bak (pre/post-roll) om det ønskes hale med musikk eller lignende må det spesifiseres i filnavn og i kjøreplan. Lyden bør være normalisert til -14 lufs, har man ikke helt oversikt på dette, så er det viktigste for å få en god sending med jevn lyd at lyden er lik på alle filmene man skal avvikle.
Video - Apple prores 1080@50P / MP4 1080@50P
-
Supring (Navneplakat)
Om du ønsker supring i sendingen, altså en tekst under hver person som beskriver navn og tittel, besørger vi det. Fra oss får du en ferdig mal du kan bruke til enkle supringer, denne må du selv fylle inn på forhånd og sende tilbake til oss så får vi det ut på lufta. Hver fil bør navngis med navnet i supringen
Vi kan også spesialdesigne en supring basert på designet dere ønsker.
Leveringsformat:
Supringsliste - Exel / Google sheet
Supring bakgrunn - PSD
Egenutviklede supringer - Apple prores 1080@50P med gjennomsiktighetDu kan laste ned en supringsmal for keynote her eller powerpoint her
Du kan endre malene som du vil, men bakgrunnen må være grønn, vi gjør det grønne gjennomsiktig.
-
Kjøreplan
Kjøreplanen er et av de viktigste arbeidsverktøyene våre. Her legger du inn all informasjon om sendingen slik at våre teknikere kan gjennomføre sendingen så bra som mulig.
Det er viktig at kjøreplanen inneholder:
- Tidspunkter
- Beskrivelse av hvilke personer som er på scenen når, med navn, slik at vi kan planlegge mikrofonbruk
- Tydelig beskrivelse av eventuelle digitale deltakere i sendingen, med navn og plattform de deltar via
- Hvilket innhold som skal brukes hvor og når dette skal inn i sendingen, merk kjøreplanen med filnavn
- Numerer filene som skal brukes etter hvor i kjøreplanen de skal inn
-
Innlevering av materiale
For å sikre en god produksjon og ro før sending ønsker vi å få oversendt materialet minimum en virkedag før produksjon. Dette gjør at vi kan gjøre en bedre jobb og du får en bedre sending. Del innholdet med oss på dropbox med adressen oss.post@streamingsenter.no
-
Band / musikere
Det er ikke noe problem å ha med seg et band eller musikere inn i sendingen. Det studio kan ta imot uten ekstra forberedelser eller ekstra lydmann er 2 musikere, 1 sang og et instrument som leverer linjesignal.
I Large er det 2 in-ear kanaler og i medium er det en. Vi kan levere flere kanaler og større oppsett men det må avklares og bestilles i forkant.
Om du skal ha fullt band med trommer så kan det forstyrre nabostudioene, ta en ekstra prat med prosjektleder om det er tilfellet.
-
Gjester som deltar via videokonferanse (Zoom/Teams)
Vi integrerer de fleste videokonferansesystemer i vår sending og syr det hele sammen så det ser ut som en profesjonell tv-sending. Vi kan integrere de aller fleste plattformer, men vi opplever Zoom som den mest stabile.
Viktig: Husk at videokonferanseplattformer er lagt opp til lav forsinkelse, avbyttet man gjør da er mye dårligere bilde og lydkvalitet. Vi anbefaler ikke å bruke teams/zoom som plattform for de som skal se på sendingen siden bilde og lyd blir kraftig redusert kvalitet. Det er teknisk mulig å gjøre det, men om det kan streames på tradisjonell måte vil vi alltid anbefale det.
Ved mer enn 2 deltaker inn i sendingen via en slik plattform, må vi bemanne opp med en egen Zoom tekniker.
Når det er mange som skal inn via en slik videokonferanseplattform er det viktig at dere informerer oss om hvem som skal inn når og hvor mange som skal vises samtidig.
Om dere ønsker at eksterne deltakere skal inn i sendingen i høyere kvalitet enn det som er vanlig via en videokonferanseplattform så ber vi dere ta kontakt. Vi har partnere i andre studioer og annen teknologi som kan heve produksjonskvaliteten drastisk.
Her har du noen enkle tips til deltakere som skal delta via videokonferanse:
-
Koble maskinen til strøm
-
Bruk stabil internettilkobling, helst kablet nettverk
-
Logg på/bli med i møtet i god tid før sendingen
-
Sjekk kamerabilde før oppstart:
-
Sørg for lys i ansiktet, ikke sitt med ryggen mot vindu eller sterke lamper
-
Bruker du kameraet på en laptop, sett gjerne maskina på en boks eller noen bøker. Det ser bedre ut hvis du ser rett inn i kameraet
-
Spesielt hvis du er på hjemmekontor kan det være greit å sjekke bakgrunnen. En ryddig og ensfarget bakgrunn er å foretrekke.
-
Ha lyddisiplin
-
Sitt i rolige omgivelser uten fare for støy og avbrytelser
-
Ha alltid mikrofonen din mutet når du ikke snakker
-
Ikke ha mobilen liggende på bordet hvis du har den på vibrasjon. Den lyden forplanter seg via bordplate til mikrofon.
-
På grunn av forsinkelsen; vent til andre er ferdige før du tar ordet
-
Utstyr i studioene
-
Mikrofoner
I alle studioene er det trådløse mikrofoner, med beltpack (lommesender). I forhold til bekledning er det viktig å ha et sted som man kan “henge” lommesenderen, enten i et belte, bukselinningen, innerlommen på en dressjakke eller en BH stropp. Unngå smykker som lager mye lyd da de blir veldig godt fanget opp. Er det mange som skal inn i sendingen burde det være en b-lydtekniker for å hjelpe gjestene av og på med mikrofonen.
Antall mikrofoner i studio
Small: 1
Medium: 3
Large: 8 -
In-ear / propp i øret
For å gjennomføre en direktesending så trygt som mulig og å ha muligheten for å gi informasjon til programleder underveis mens man er på luften bruker vi in-ear.
Ha gjerne med egen ørepropp til in-ear. Her kobler man på en vanlig minijacktilkobling. Alternativt selger vi engangspropper til en rimelig penge.
Antall in-ear kanaler i studio
Small: 1
Medium: 1
Large: 2 -
Kommunikasjon
For å gjennomføre en sending eller et opptak så er det viktigste god kommunikasjon i produksjonen. Alle posisjoner har kommunikasjonspaneler som gjør at vi kan snakke til både enkeltpersoner og grupper.
Når det er eksterne som skal inn i sendingen legger vi opp IFB (Interruptible foldback) til de som er ute som gjør at de kan høre sendingen men om bildeprodusent eller andre ønsker å snakke med dem så overstyrer de og kommer igjennom til personen. Det samme gjelder for programledere i studio som har In-ear. Dette er også mulig å gjøre for en executive produsent som sitter på møterommet eller har et trådløst kommunikasjonspanel (det følger med 2 trådløse kommunikasjonspaneler til studio large, de andre studioene må det avtales spesielt til).